Ohjeita kissan hoitoon
Varsinkin ensimmäisen kissan kanssa saattaa nousta paljon kysymyksiä siitä, mikä on sopivaa kissalle ja mikä ei. Mutta aina välillä kokeneemmankin kissanomistajan mielestä voi lipsahtaa mikä on myrkyllistä ja mikä ei. Jopa täysin tahattomasti.
Jopa ihan omaksi muistilapukseni ajattelin koota tälle sivulle tietoutta kissan oikeaoppisesta ruokinnasta.
Oikeaoppinen ruoka
Luonnossa kissan ruoka koostuu pääsääntöisesti pienriistasta; linnuista, peltohiiristä, peltomyyristä... Mutta kotioloissa tähän ei pystytä ja kissa ruokitaan kuivaruoalla ja märkäruoalla.
Tärkeintä on pitää kuivaruoan kosteusprosentti, lihaprosentti, proteiiniprosentti ja rasvaprosentti (sopivan) korkealla. Jokunen hyväksi todettu kissanruokamerkki;
- PureNatural, valikoimissa viljattomia, suurikokoisia ja herkän vatsan ruokia.
- Power of Nature, viljaton, korkea lihaprosenttinen kuivaruoka. (myös märkäruokana)
- Applaws, viljaton, korkea lihaprosenttinen kuivaruoka. (myös märkäruokana - sivu englanniksi)
- Acana, viljaton, hyvä lihaprosenttinen kuivaruoka. (sivusto englanniksi)
- Feline Porta 21, lihaisa märkäruoka sekä kuivaruoka.
- Almo Nature, lihaisa märkäruoka, sekä kuivaruoka. (myös monista tavan ruokakaupoista)
- PrimaCat, kuivaruokaa, märkäruokaa, herkkuja sekä muita kissa-arjen tarvikkeita
Muita tunnettuja ruokia, joita moni syöttää kissalleen/kissoilleen, mutta kaikki ei pidä hyvinä merkkeinä.
- Royal Canin, kuivaruokaa, märkäruokaa... Montaa eri mallia ja myös erikoistarpeisiin.
- Hill's, kuivaruokaa, märkäruokaa - myös erikoistarpeisiin
- Virbac, allergiaruokia, suolistoruokia...
Itse tilaan paljon kissanruokia netistä, Zooplus.fi-sivustolta sekä Musti ja Mirri liikkeistä. Muita varteenotettavia liikkeitä tarvikkeiden ja ruokien hankintaan ovat Peten Koiratarvike, sekä tietenkin Faunatar ja muut lemmikkitarvikeliikkeet.
Barffaus on kovasti nousussa ja yleistymässä, mikä siis tarkoittaa kissan raakaruokintaa. Raakaa lihaa, sisäelimiä ja luita. Ajan kanssa olen tutustunut enemmän raakaruokailun maailmaan ja kovin mieluusti tarjoaisin kissoilleni vain luonnonmukaista ruokintaa monipuolisen raa'an muodossa - harmiksi kissan ruokavalion siirto täysin toiseen on prosessi johon en vielä ole omannut tarvittavaa määrää energiaa. Raakaruokinta tuli pakolliseksi elämääni Viidennen pentueeni kanssa, kun pennut äkisti täysin odottamatta kieltäytyivät syömästä teollisia ruokia. Vuosia myöhemmin kotiin jäänyt kollipoika Aatu on pitänyt tiukan ei-linjan teolliselle ruoalle.
Kuitenkin on tärkeää koittaa pitää mielessä se, ettei kissan kuulu syödä suuria annoksia hiilihydraatteja eikä väriaineita. Väriaineet saa ruoan näyttämään kivalle meidän silmissä, mutta kissat eivät tarvitse niitä sitäkään vähään.
Kissalle myrkylliset...
- Kasvit
- Näistä yleisimpiä myrkyttäjien aiheuttajia liljat, mutta lista on pitkä
Ruoka-aineet
- Suklaa (tumma)
- Tomaatti (vihreät osat)
- Raaka järvikala
- Suola
- Koiranruoka
- Laktoosipitoiset tuotteet.
Muuta kissan terveyteen liittyvää...
Kaikkien kissaharrastajien suruksi kissoilla on paljon semmoisia sairaiuksia, mihin ei ole parannusta, tai joita ei tunneta vielä kunnolla. Mitä enemmän kissoja yhdessä taloudessa asuu, sitä helpommin pöpöt jylläävät ja näin aiheutuu yhden jos toisenkinlaista vaivaa. Jopa täysin terveelle kissalle.
Listaan tänne jokusen vaivan, mihin olen törmännyt itse, useasti tai pari kertaa, jotkin näistä on vaarallisempia kissalle, toiset pysyviä ja osa hoidettavissa tukihoidolla. Netistä löytyy tietoa etsimällä, mutta kaikki ei aina ole niin vakavaa miltä asia saadaan näyttämään.
Meillä kun kissa sairastui calicivirukseen vieläkin vähän tuntemattomasta syystä, osa kasvattajista sanoi minulle että minun tulee samantien lopettaa kaikki kissani ja estää viruksen leviämistä. Meidän kissoista sairastui vain yksi, ja toinen tartutti muita kissoja (yksi kissoista hoidossa kaverin luona), mutta kolme viidestä ei sairastunut eikä ole tartuttanut muita kissoja. Joten... kaikki ei aina ole niin vakavaa miltä näyttää tai kuulostaa, mutta asioihin kannattaa aina varautua.
Kissan rokottaminen
- Kissojen rokotukset, yleistietoa rokotuksista.
- Kissojen rokotusuositukset ja aineet
Kissojen sairauksia
- Polykystinen munuaistauti (PKD)
- Sydänvika - Kardiomyopatia (HCM), kissojen yleisin sydänvika, ragdolleiltakin otettava jalostustesti
- FIP - kissan tarttuva vatsakalvontulehdus.
- Kissojen tarttuvat taudit
- Kutisevat ihovaivat
- Kissojen virtsatieonglemat
Loiset
Calici-infektion aiheuttama haavauma.