Kissan verenluovutus Suomessa

Lemmikin hoito eläinsairaalassa maksaa jopa tuhansia euroja – kotikissankin henki halutaan pelastaa yhä useammin lähes hinnalla millä hyvänsä (YLE)

Kissan verenluovutusklinikat

Tiedossa on ainakin 4 klinikkaa jotka ottavat vastaan kissoja verenluovutukseen. Veripankkitoimintaa ei käsittääkseni siltikään ole kuin yhdellä klinikoista, mutta voin olla väärässä. Jos epäilet ottaako läheinen eläinsairaalasi kissojen verta vastaan selviää se nopeasti soittamalla. :)

Klinikoiden määrä voi olla lisääntynyt tai vähentynyt tämän kirjoituksen jälkeen. Teksti on täysin omaa käsialaani, faktat lehtiartikkelia varten tarkisti Tammiston verihoitaja Pommelin.

Verenluovutuksen kriteerit

Ihan kuka tahansa ei kelpaa verenluovuttajaksi. Kriteerit ei ole maailmaa mullistavaa, mutta rajaavat kuitenkin kissoja pois. Kriteerit jonkin verran vaihtelee klinikkakohtaisesti, me ollaan käyty Tammistossa luovuttamassa verta joten omat tietoni ovat pääsääntöisesti sieltä.

Ruusu ja Kin

Kriteerit (Evidensia Tammisto)

  • 1-8 vuoden ikä
  • Yli 5 kilon painoinen
  • FeLV/FIV negatiivinen
  • Perusterve
  • Sisäkissa
  • Suomessa syntynyt
  • Helposti käsiteltävissä ja sosiaalinen

Verenluovutuksen edut;

  • Ilmainen terveystarkistus (verikokeet + perustutkimus)
  • Veripankin sponsorin tarjoama ruokapalkinto
  • Kissahenkien pelastaminen!

Me päädyttiin verenluovutuksen pariin syksyllä 2019 kun Tammistossa työskentelevä ystäväni kysyi josko haluaisimme kokeilla luovutusta.

Ystäväni tuolloin opetteli toimenpiteen etenemistä ja Kin ystävällisenä ja helppona kissana oli hyvä ja helppo harjoittelukappale. :)

Toiselle asioinnille Ruusukin tuli kokeilemaan miten toimenpite sujuisi!

Verenluovutuksen eteneminen

Heinäkuussa 2020 osallistuttiin yhdessä Ruusun ja Kinin kanssa verenluovutuspäiville*, kun klinikalle haluttiin jokunen kissojen veripussi pankkiin koiran verien rinnalle. Kissan veren kestävyys on noin 5 viikkoa, eikä menekki ole niin suurta, niin verta kerätään vain 1-3 kissalta kerrallaan.

Ilmoittautumisen jälkeen hoitajan ottaessa lemmikin ja omistajan vastaan toimenpidehuoneeseen, asetetaan kissalle suoniyhteys kanyylin avulla ja kissasta otetaan verikokeet joista katsotaan kissan kunto - onko kissalla jotain piilevää vikaa tai muita seikkoja jotka estävät verenluovutuksen.

Verikokeiden jälkeen lääkäri tulee tutkimaan kissan; tunnustelee imusolmukkeet, kuuntelee hengityksen ja sydämen, katsoo että limakalvot, hampaat ja korvat ovat puhtaat - eli perusterveydentarkistus.

*Verenluovutuspäivillä tarkoitetaan päivää jolloin keskitytään verenluovutukseen ja koitetaan saada kattavasti veriä pankkiin. Näitä päiviä on Tammistossa tällä hetkellä viikottain, koska Tammisto kerää veret kaikkiin Evidensian sairaaloihin.

Ruusu ja Kin

Verikoe on erittäin kattava ja antaa hyvän kuvan kissan senhetkisestä terveydentilasta. Mikäli näistä tai terveystarkistuksesta löytyy ongelmia, lopetetaan toimenpiteen eteneminen ja suunnitellaan jatkoa toisin. Onnekseni toistaiseksi mitään kriittistä meiltä ei ole vielä löytynyt, mutta luonnollisesti riski on olemassa joka kerta. Huolimatta mahdollisesti epäonnistuneesta verenluovutuskäynnistä, verikokeiden summaa ei laskuteta asiakkaalta ja ymmärtääkseni ruokapalkinnon saa siitä huolimatta.

Usealla henkilökunnan jäsenellä on verenluovutukseen soveltuva kissa, mutta palautumisaika verenluovutuksen jälkeen on 3 kuukautta, jonka vuoksi ajoittain turvaudutaan klinikan henkilökunnan ulkopuolisiin ihmisiin.

Ensimmäisellä käynnillä verikokeet ovat kattavammat ja vievät enemmän aikaa, seuraavalla käynnillä (kun perustiedot ovat jo pohjalla) sujuu toimitus jo jouhevammin.

verikokeet

Kin ja suoni

Koska kyseessä oli Ruusun ensiluovutus ja Kinille jo seuraava, pääsi Kin toimenpiteeseen nopeammin kun odoteltiin Ruusun verikokeiden valmistumista. Sain jäädä odottamaan Ruusun kanssa toimenpidehuoneeseen ja kuvata verenluovutuksen artikkelia varten.

Luovutettava veren määrä on yhteydessä kissan elopainoon, verta otetaan kaulan verisuonesta 10ml jokaista elopainokiloa kohden. Kinin ollessa luovutuksen yhteydessä alle 7 kiloinen, otettiin verta yhteensä noin 60 millilitraa.

Luovutuksen jälkeen kissa saa noin puolet luovutetun veren määrästä suolaliuosta suoneen tukemaan munuaisten toimintaa ja omalla tavallaan "korvaamaan" luovutetun veren määrää, turvaamaan verenkiertoa.

Eläimille tarjotaan myös ateria heti heräämisen jälkeen, mutta kissoilla on jokseenkin paha tapa kieltäytyä tarjotusta ruuasta jolloin annetun nesteytyksen tärkeys korostuu.

Kissan kanssa tärkeintä on tekevän hoitajan rauhallisuus ja kärsivällisyys. Kissa on luonteeltaan epäilevä ja varovainen, jonka vuoksi itse tykkään aina pyytää että kissa saa haistella kaikkea mahdollista ja että kosketus kissaan tehdään tutustumisen kautta rauhallisesti.

Ruusun kanssa meillä ei ole kovin montaa klinikkakäyntiä pohjalla, mutta onneksi käynnit ovat sujuneet ongelmitta ja rauhallisesti tähän asti. Toimenpiteessä itsessään ei mene kovinkaan kauaa, joten rauhoitusta odotellessa valmistellaan kaikki toimenpiteessä käytettävät tarvikkeet.

Happikoneen suhina oli Ruusun mielestä erittäin epäilyttävä, mutta rauhassa kissaa silitellessä myös tästä koneesta tuleva surina ja hurina oli ok ja sitten alkoikin jo uni tulemaan voimakkaasti pintaan. Kissa rauhoitetaan kevyesti mutta tukevasti, pienellä määrällä lääkettä jota lisätään maltillisesti vähän kerrallaan jos näyttää että kissa ei pysykään unessa.

Suurimpia eroja koiriin on siinä että koirilta veri otetaan eläimen ollessa hereillä, mutta hyvin harva kissa on niin suova kaulan kopelointiin, saati että haluaisivat pysyä paikallaan edes yhden ruiskun ajan.

Kin ja suoni

Veri otetaankaulasuonesta

Kun veri on saatu ruiskuihin, keinutellaan ruiskuja hetken aikaa ennen kuin veri siirretään pusseihin joissa veri odottaa siirtoa tarvitsevaa potilasta kaapissa, koirien verien rinnalla.

Kissan veri voidaan säilöä kahdella tavalla; joko pussitettuna kokoverenä jolloin säilyvyys on 5 viikkoa, tai vaihtoehtoisesti voidaan erotella punasolut plasmasta jolloin punasolut kestävät sen 5 viikkoa ja plasma vuoden. Kissojen verimenekki on toistaiseksi varsin vähäistä, mutta avuliaiden tassujen tarve on silti olemassa. Eritoten hätäluovuttajat.

Varastossa pidetään kissojen yleisintä veriryhmää A:ta yleensä se yksi pussi, kesäaikaan onnettomuuksien yleistyessä jopa kaksi. Erikoistapausten vaatiessa lähdetään metsästämään kissoja joiden veriryhmä on B tai AB. B ja AB veriryhmän kissoja Suomessa on hurjan vähän.

60 ml verta

pussitettu veri

Verenluovutuksen jälkeen kissaa kohdellaan kuin ketä tahansa muutakin narkoosipotilasta; tarkkaillaan vointia ja syötetään kun kissa pystyy itse hakeutumaan ruuan luokse. Verenluovutuksen unesta kissa herää yleisesti hyvinkin reippaasti, vaikka usein lääkkeistä tuleva humalatila saa kissan välillä käyttäytymään hullunkurisesti.

Ragdoll on luovuttajakissana erinomainen! Ragdolleilla tavataan kaikkia tunnettuja veriryhmiä, joskin myös ragdolleilla A-ryhmän kissat ovat yleisimpiä.

Jos kissasi on perusterve, yli viiden kilon painoinen ja alle 8 vuotias - ja asutte jonkin luovuttajaklinikan lähellä - harkitsethan verenluovutusta että saadaan toisen kallisarvoisen lemmikin henki pelastettua? ♥

luovutuksen jälkeen

FI*Darkie's kissoista luovutukseen ovat ryhtyneet meidän Kin, Ruusu sekä Aatu - joskaan Aatu ei ole ihan hirveän innokas toimenpiteen suorittaja. Katsotaan, josko Aatu kokeilee vielä vai odotetaanko että joku toinen tulisi Aatun tilalle. Kannustan myös suuresti kaikkia kykeneviä kasvattieni omistajia kokeilemaan verenluovutusta!

Ruusun kanssa oltii myös Tammistossa 15.11.2021 antamassa haastattelu Ylen haastattelijalle verenluovutuksesta ja kissojen veripankkitoiminnasta. :) Juttu julkaistiin Ylen nettisivuilla 5.12. jolloin haastattelu pyöri kuulemani mukaan myös radiossa.

Jos teksti tuntui tutulta, olen kirjoittanut verenluovutuksesta myös Suomen Ragdoll kissayhdistys ry:n jäsenlehteen 3/2020 jota luonnollisesti olen sivunnut tämän kirjoituksen yhteydessä.