Kissan veriryhmän määritys ja sen merkitys
- HCM - eli hypertrofinen kardiomyopatia
- FeLV & FIV - kissojen leukemiavirus sekä immunokatovirus
- Sydän- ja munuaisultraus
- Lonkkakuvaus
Kissan veriryhmän määritys ja sen merkitys
Kissoilta löytyy kolme veriryhmää, ja ragdolleilla tavataan kaikkia tunnettuja verirymhiä. Yleisin veriryhmä kissoilla on A, mutta koska B ja AB veriryhmä on myös kierrossa, on pentujen kannalta elintärkeää tarkistaa mitä veriryhmää kasvatuksessa käyttää. Monet kasvattajat suosivat vain A veriryhmän kissoja koska pentueet kahden A-veriryhmän kissalta on vaivaton. AB ja B veriryhmä eivät ole sairauksia, mutta koska kissalla on jo heti syntyessään vasta-aineita sitä veriryhmää vastaan jota se ei itse ole, B-veriryhmän naaraan astuttaminen A-veriryhmän uroksella aiheuttaa ongelmia A-veriryhmän pennuille näiden synnyttyä.
Puhutaan Neonataali isoerytrolyysistä (NI - eli vastasyntyneen punasolujen hajoaminen) ("neonatal isoerythrolysis") kun kissanpennulla punasolut alkavat hajoamaan veren vasta-aineiden takia, jos pennut saavat emonmaitoa ensimmäisten elintuntiensa aikana. B-emon veren vasta-aineet tunnistavat vieraat verisolut ja reagoivat niihin, A ja AB pentujen elimistöissä käynnistyy punaisten verisolujen hajoaminen niin verisuonissa kuin suonten ulkopuolella, koska vasta-aineet ovat suurimolekyylisiä ja pystyvät imeytymään suoliston läpi vain ensimmäisten elintuntien ajan. Oireet tulevat esiin aikaisintaan pari tuntia maidonjuonnin alkamisesta ja viimeistään parin vuorokauden kuluessa. Mitä aikaisemmin oireet todetaan, sitä vaikeammasta tapauksesta on kyse. Neonataali isoerytrolyysi on yleisin vastasyntyneiden rotukissojen kuolinsyy.
Ongelmilta on helppo välttyä teettämällä verikoe joka määrittää molemman vanhemman veriryhmän varmasti. Jos yhdistät A-emon A-urokseen tai B-emon B-urokseen, pennut voivat synnyttyään ryömiä välittömästi emonsa nisille ja elämä alkaa normaalisti, jos haluat kuitenkin yhdistää B-emon ja A-uroksen, on pentuja ruokittava syntymästä vähintään 16 tunnin ajan ja estettävä emonmaidon saanti syötön ajan. Monet pelaavat varman päälle ja ruokkivat 24 tuntia, on olemassa myös pikaverikokeita joissa istukoista otetaan pisara verta jolla määritetään A-pennut erilleen B-pennuista mutta tämän luotettavuus on puhuttanut ihmisiä kovasti.
Tärkeintä on että jokainen pentu (jokainen B-emon A-pentu) saa synnyttyään 16 tunnin ajan korvausmaitoa (joko A-ryhmän emolta tai maidonkorvikkeesta), joten on tärkeä olla varma kun synnytys on oikeasti päättynyt.
- Veriryhmä A + veriryhmä A
- Pennut voivat syntyä ja syödä heti synnyttyään normaalisti. Kasvattajalta ei tarvita mitään muuta normaalin tarkkailun lisäksi.
- Veriryhmä A emo + veriryhmä B uros
- Naaraan ollessa A ja uroksen ollessa B, ei toimenpiteitä vaadita kasvattajalta. A-emolla vasta-aineet ovat matalat, joten riskiä ei ole. Yhdistelmä saattaa synnyttää B-veriryhmän kissoja, joten jälkipolvien testaus on yhtä kriittistä kuin vanhemmilla. A-veriryhmäläinen voi kantaa B-verta, jonka vuoksi näitä voi toisinaan tulla A-parituksista esille.
- Veriryhmä B emo + veriryhmä A uros
- Naaraan ollessa B-veriryhmäinen ja uroksen ollessa A, kasvattajan tulee eristää A-veriryhmän pennut emostaan (tai estää esim. puvulla pentujen pääseminen nisille) 16 tunnin ajaksi, jotta pentujen suolisto kehittyy tarpeeksi ettei suurimolekyyliset vasta-aineet enää läpäise suoliston seinämää. 16 tunnin käsinruokinnan, tai jos saatavilla on A-veriryhmän keinoemoksi sopiva kissa, jälkeen pennut voivat normaalisti imeä emoaan. Käsinruokinnan ei olla haivaitun vaikuttavan pentujen kasvuun negatiivisesti.
- Veriryhmä B + veriryhmä B
- Pennut voivat syntyä ja syödä heti synnyttyään normaalisti. Kasvattajalta ei tarvita mitään muuta normaalin tarkkailun lisäksi.
- Oireet mitä kissa kokee riippuu määrästä mitä se on ehtinyt vasta-aineita emoltaan maidon kautta saamaan, pennut alkavat hiipumaan 48-72 tunnin sisällä syömisestä, lopettaen emonsa imemisen. Muita oireita on muunmuassa...
- heikkous
- letargisuus
- nopeutunut hengitys
- nopeutunut syke
- hengitysvaikeuksia
- anoreksia
- keltaisuu
- punertava tai rusehtava virtsa (hajonneet punasolut kulkeutuvat osin virtsan mukana ulos)
- äkkikuolema
- Taudista erotetaan kolme taudinmuotoa;
- Äkillinen; ei mitään oireita, kuolema muutaman tunnin kuluessa imemisestä
- Nopea; pennut lopettavat imemisen kolmen ensimmäisen elinvuorokauden aikana eivätkä kasva. Virtsan väri muuttuu, pennuilla todetaan anemiaa ja keltaisuutta. Kuolevat yleensä ensimmäisen viikon aikana. Lievimmissä muodoissa hännän kärkeen kehittyy kuolio 1-2 viikon aikana
- Oireeton muoto; hännän kärkeen kehittyy kuolio, pennut jatkavat imemistä ilman muita oireita, mutta laboratoriokokeissa voidaan todeta anemiaa ja positiivinen Coombsin koe.
- Lajispesifisen Coombsin testin reagenssi sitoutuu punasolujen pinnalla oleviin vasta-aineisiin. Testiä käytetään IMHAn ("immune-mediated hemolyic anemia" ja AIHAn ("autoimmune hemolytic anemia") diagnosointiin, nämä ovat molemmat vakavia punasolujen hajoamisen aiheuttamia anemioita.
Yhdellä verikokeella saadaan paljon testejä tehtyä, ja verikokeen ottaa nopeasti vaikkapa rokotuksen tai hammashuollon yhteydessä. Jos halutaan testata esimerkiksi värien kantajuutta, voidaan se tehdä myös poskisolunäytteellä kotioloissa otetusta testistä. Ragdollien veriryhmiä määrittäessä kannattaa ottaa aina serologinen testi, vaikka tämä on vähän kalliimpi. Ragdolleilla tavataan normaalia enemmän erheellisiä pikatestituloksia kuin muilla roduilla. Myöskin B-veriryhmää voidaan kantaa A-ryhmän alla, jonka genotyypin testaaminen kertoo varmaksi.